Ρυθμιζόμενες αναρτήσεις KW

ddc_vw_cc_einbau_02-1024x683

O KW είναι η πρώτη γερμανική εταιρεία που κατασκεύασε ρυθμιζόμενες αναρτήσεις με πιστοποίηση για χρήση στο δρόμο καθώς μέχρι τότε κυκλοφορούσαν μόνο σπορ αναρτήσεις.

Από την πρεμιέρα των ρυθμιζόμενων αναρτήσεων στην έκθεση Essen Motor Show το 1995 μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Σήμερα ο KW είναι μέσα στους κορυφαίους κατασκευαστές παγκοσμίως και θεωρείται πρωτοπόρος στις ρυθμιζόμενες αναρτήσεις για χρήση δρόμου και για αγώνες.

Η γκάμα προιόντων του KW προσφέρει πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και ηλεκτρονικές λύσεις για χαμήλωμα και έλεγχο μέσω εφαρμογής (App-control). To KW HLS είναι ένα υδραυλικό σύστημα που αλλάζει το ύψος του αυτοκινήτου με το πάτημα ενός κουμπιού.

Για τα νέα μοντέλα που έχουν ηλεκτρονική εργοστασιακή ανάρτηση o KW προσφέρει την ρυθμιζόμενη ανάρτηση DDC plug&play που είναι απόλυτα συμβατή με τα εργοστασιακά ηλεκτρονικά και προεραιτικά ο έλεγχος της ανάρτησης να γίνει μέσω smartphone (DDC ECU).

Εξέλιξη και τεχνολογία

Τα τέσσερα ελατήρια και τα τέσσερα γόνατα που συνθέτουν μια ανάρτηση KW Variant3 αποτελούνται από 400 διαφορετικά ανταλλακτικά. Όλες οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι (inox-line).

Για ορισμένα αυτοκίνητα όπως το νέο Mazda MX-5 (ND) τα γόνατα είναι από υψηλής αντοχής αλουμίνιο ενώ υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που για τον εμπρός άξονα τα γόνατα είναι από ανοξείδωτο ατσάλι ενώ για τον πίσω είναι από αλουμίνιο ( όπως η KW Clubsport 3-way που φαίνεται στη φωτογραφία).

Τα ρυθμιστικά του ύψους είναι κατασκευασμένα από συνθετικό πολυαμίδιο και το σπείρωμα στο γόνατο είναι τραπεζοειδές.

Με αυτό το τρόπο κατασκευής αποφεύγεται η δημιουργία σκουριάς στο σπείρωμα. Μάλιστα για να είναι απόλυτα σίγουρο το αποτέλεσμα ο KW συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο του Esslingen όπου έγιναν δοκιμές με 9 σετ αναρτήσεων από 6 διαφορετικούς κατασκευαστές και στην φωτογραφία βλέπετε τη διαφορά του KW με τους υπόλοιπους.

Για την εξέλιξη κάθε ανάρτησης γίνονται δοκιμές σε επαρχιακούς δρόμους, αυτοκινητοδρόμους, την πίστα του Nurburgring και το 7-post rig.

Ανάλογα με τον τύπο αυτοκινήτου, τον κινητήρα, το που βρίσκεται η κίνηση και τα βάρη ανά άξονα γίνονται οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίζεται η αρμονική λειτουργία της ανάρτησης αλλά και συνολικά του αυτοκινήτου.

Παρόλο το χαμήλωμα του αυτοκινήτου η διαδρομή της ανάρτησης παραμένει στα εργοστασιακά επίπεδα έτσι ώστε να προσφέρει σπόρ χαρακτηριστικά χωρίς να μειώνεται η άνεση κατά την οδήγηση.

Η τεχνολογία των ρυθμιζόμενων αναρτήσεων KW

H Variant2 και η Street Comfort δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας επαναφοράς που επιρεάζει την οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Η ταχύτητα της επαναφοράς έχει άμεση σχέση με την άνεση κατά την οδήγηση, την πρόσφυση στο δρόμο και την ακρίβεια του τιμονιού. Έτσι ανάλογα με τις συνθήκες ο οδηγός προσαρμόζει την ανάρτηση στις ανάγκες του.

H Variant3 και η ClubSport δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας βύθισης. Οι ανεξάρτητες βαλβίδες για την ταχύτητα επαναφοράς και την ταχύτητα βύθισης εξασφαλίζουν τον απόλυτο έλεγχο των χαρακτηριστικών της ανάρτησης.

Η ταχύτητα βύθισης επιρεάζει τις κλίσεις του αμαξώματος και την σταθερότητα κατά την οδήγηση. Ανάλογα με την εφαρμογή η ταχύτητα βύθισης μπορεί να ρυθμίζεται και στο low-speed και στο high-speed.

Όλες οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις KW έχουν τις βασικές ρυθμίσεις από το εργοστάσιο. Ανάλογα με την εφαρμογή ο οδηγός μπορεί να προσαρμόσει την ανάρτηση ανάλογα με τις οδηγικές του ανάγκες.

Μετά την τοποθέτηση ο οδηγός μπορεί να κάνει τις ρυθμίσεις που χρειάζεται αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά της ανάρτησης (ταχύτητα επαναφοράς / ταχύτητα βύθισης).

Οι ρυθμίσεις γίνονται με κλικ οπότε ο οδηγός ξεκινάει με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις και αφού κάνει κάποιες δοκιμές μπορεί να προσαρμόσει την ανάρτηση ακριβώς όπως θέλει.

Με το KW DDC ECU οι ρυθμίσεις της ανάρτησης μπορούν να γίνουν μέσω smartphone (με την εφαρμογή KW DDC App).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Aston Martin Vantage AMR GT3 Evo και Aston Martin Vantage AMR GT4 Evo του 2024 είναι εξοπλισμένα με αμορτισέρ αγωνιστικού τύπου KW Solid Piston Motorsport.

Fichtenberg (Γερμανία), 12 Φεβρουαρίου 2023 – Είτε στη Γερμανία, την Ευρώπη, την Αμερική ή την Ασία, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός εργοστασιακών ομάδων, είναι σε ανοδική πορεία

KW Variant4 για το Audi RS5

Με τη Variant 4 ο KW προσφέρει μια κορυφαία λύση ανάρτησης με πολύ εξελιγμένη τεχνολογία. Τώρα η Variant 4 με τις 3-way ρυθμίσεις είναι διαθέσιμη